top of page

Geschiedenis

Carbid werd pas in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het door dorpssmeden gebruikt om te lassen. Het was eenvoudig om aan het carbid te komen. Ook melkbussen (inhoud 30 liter)waren volop voorradig. In deze periode ontdekte men dat de combinatie van het carbid met water in een melkbus door middel van een ontsteking tot ontploffing gebracht kon worden. Door het explosieve gas (acyteleen) dat uit het water/carbidmengsel ontstond werd de deksel van de melkbus geschoten. Dit veroorzaakte een luide knal. Deze knal stond symbool voor het ‘schoon’ het nieuwe jaar inluiden. Door vele mensen werd dit als leuk ervaren en hiermee werd een sociale activiteit geboren.

​

De periode waarin het carbidschieten plaatsvond en -vindt is rond oud en nieuw. Carbidschieten is een activiteit die van generatie op generatie is en wordt doorgegeven. Waar de volwassenen gebruik maakten van de melkbussen, oefenden de kinderen in het verleden met verfblikken. In het klein bootsten zij het ‘echte’ carbidschieten na.

Van individueel naar georganiseerd

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd veelal individueel geschoten. Medio de jaren ’70 groeide het carbidschieten uit tot een meer sociale activiteit. Mannen verenigden zich en gingen de ‘competitie’ met elkaar aan om zo ver mogelijk de deksel van de melkbus weg te schieten.  Dit onder aanmoediging van hun gezinnen en dorpsgenoten. Op dat moment werd het carbidschieten van de erven verplaatst naar de dorpsbrinken. Dit gebeurt nog steeds op beperkte schaal. Bij georganiseerde carbidschietevenementen, zoals het Open Drents Kampioenschap, vindt dit nu plaats op sportvelden en openbare terreinen. De organisatie van dit, sinds 15 jaar oude kampioenschap, is in handen van HZVV (Hoogeveense Zaterdag Voetbal Vereniging). Door het verlenen van een vergunning geeft de gemeente Hoogeveen hun toestemming om dit grote evenement te organiseren. (Dit evenement is een voorbeeld ter illustratie van georganiseerde carbidschietevenementen) 

 

Omdat de gebruikte deksels snel vervormden werd in de jaren ’80 gezocht naar een alternatief. Een voetbal bleek een goede vervanger te zijn. Dit kwam ook de veiligheid ten goede. Ook heden ten dage wordt deze vervanger gebruikt.

​

Tijdens het eerste publiekelijke optreden van de toenmalige prins Willem-Alexander en prinses Maxima (2002) hebben zij in Hoogeveen ook kennisgemaakt met de traditie Carbidschieten waarvan zij erg onder de indruk waren. Tijdens de provincie bezoeken in 2012 hebben zij in het dorp Dwingeloo opnieuw toeschouwer mogen zijn van deze traditie. Ook op dit moment waren hun reacties zeer enthousiast.

bottom of page