De traditie
Carbidschieten en oud & nieuw in Drenthe zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De geur van het afgeschoten carbid, het gerammel van de melkbussen om het carbid op de goede plek te krijgen, het vorstige weer rond deze dagen, de ontsteking, het vuur en de enorme knal. Dat zijn de elementen die het spannend maken voor de carbidschieters. Dit alles soms onder toeziend oog van honderden toe- schouwers. Na afloop zijn en worden de verhalen steeds mooier en ziet men alweer uit naar het volgende jaar.
Carbidschieten is hèt moment om vrienden en bekenden op een ongedwongen en informele wijze te ontmoeten. In deze tijd van veel digitale contacten vinden wij juist dit face tot face contact moment extra waardevol. Elkaar zien, spreken en samen iets beleven geeft ons een gevoel van saamhorigheid. De jeugd vindt het prachtig om alles te aanschouwen en droomt van een eigen plekje op het podium
Individueel of georganiseerd
Het carbidschieten wordt individueel of in wedstrijdverband beoefend op locaties die bepaald worden door wet en regelgeving. Wanneer het plaatsvindt in wedstrijdverband geldt er ook een reglement. Dit houdt in dat er in een aantal ronden geschoten wordt. De door de bal afgelegde afstanden van de verschillende ronden worden bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste meters wordt tot winnaar gekroond. Een eretitel die hij/zij een jaar mag dragen. In het reglement zijn ook de veiligheidsvoorschriften opgenomen.
Sfeer
Voor een aantal mensen is meedoen aan het carbidschieten belangrijk. Voor een grotere groep is het ‘er bij zijn’ belangrijk. Het carbidschieten wordt gedaan in een ontspannen sfeer waar gezelligheid belangrijk is. Onder het genot van traditionele hapjes en drankjes (erwtensoep, oliebollen en carbitter) beleven de aanwezigen met elkaar een gezellige oudejaarsdag. Deze ingrediënten zijn kenmerkend voor het platteland.
Bovenste tekst is een citaat uit het erfgoedzorgplan dat in 2014 is opgesteld ten behoeve van het verkrijgen van de status van immaterieel erfgoed.